• multinet'in pos makinalarinin ureticisi $irket..
  • ayni zamanda dunyanin en buyuk petrol cikarici sirketi...amerikan ordusundan sonra en buyuk bilgisayar networkune sahip sirket..ayrica su hani chipli kredi kartlarini da bulan sirket...adamlarin bi kac tane uydusu var uzayda...
    dunyanin her yerinde petrol cikriyolar...butun teknoloji kendilerine ait..merkezleri houston texas'da...en azindan petrol olayi ile ilgili merkez...calismak isteyenlere super imkanlar veriyolar...misal 3 hafta calisiyonuz bi hafta tatil..ve tatili yapmak istediginiz yere gidis-donus ucak bileti onlardan...daa bi suru bisi...
    ama calistiginiz yerler allahin dagi..in cin olmayan yerler..ya da ormanlarin gobegi ya da kutuplarin en sovuk yeri ya da okyanusun gobegi..macera ariyanlara super...
  • dünyanın her yerinden 80 bine yakın çalışanıyla ve milyarlarca dolarlık cirosuyla şirketten çok ülke gibidir.. logosu bile bayrak gibi kesin kurallarla bildirilir: http://www.slb.com/content/about/logo.asp? ilk başta nedense bana dharma initiativei çağrıştırmıştır..

    schlumberger'in işe alım süreci ve mülakatları da alışılandan farklıdır.. ilk önce matematik, mantık ve mekanik konularında sınav yapar.. bu sınavdan belli bir notun üzerinde alanlar, "ön görüşme"ye çağırılır.. onu da geçenler, asıl değerlendirme aşamasına ulaşır ve recruitment uzmanının huzuruna çıkar..
    geçen hafta katıldığım bu değerlendirme aşamasında ise şunlar oldu..

    slb elemanı, 10 kişilik gruptaki herkese birer kağıt verdi.. kağıtta yazana göre, pasifik okyanusunun ortasında geminiz batıyor ve kurtarma botuna siz, ekibiniz ve 15 tane eşya sığabiliyor.. çok az vaktiniz var ve bota gideyim derken geminin kaybolduğu lokasyonu tam olarak göremediniz.. ama en yakın karaya en az bin kilometre uzakta olduğunuzu biliyorsunuz.. sizden istenen, liste halinde verilmiş 15 eşyayı önem sırasına göre sıralamak..
    herkes önce bireysel olarak yapıyor, sonra grup olarak ortak karar verilerek (demokrasi değil, herkes uzlaşacak) bir sıralama yapılıyor en sonunda da bunun gibi olayları yaşamış profesyonellerin fikri ile karşılaştırılıyor.. grup tatrışması elemanca dinleniyor..
    eşyalar arasında 5 galon içme suyu, balık tutma seti, viski, çikolata, tıraş aynası, bi şişe petrol, pasifik haritası, pusula, köpekbalığı kovucu kimyasal, kalın bir ip, transistörlü radyo gibi şeyler var.. ben de diğer kişiler gibi birinci sıraya suyu, balık tutma setini, köpekbalığı kovucuyu koydum.. ayrıca pusula da ilk sıralarda.. son sıralarda ise ayna, viski, petrol gibi şeyler var.. grup çalışmasında da sonuç değişmedi.. "önce canımızı kurtaralım gerisi gelir" düşüncesi hakimdi.. ancak profesyonel görüşü açıklanırken hepimiz yanılmıştık.. slb'ci dedi ki ve gayet haklıydı "karadan en az bin kilometre uzaktasınız ve bir bottasınız. bin kilometre kürek çekemeyeceğinize göre, su ve yiyecek de biteceğine göre, tek şansınız kurtarılmak.. yani öncelik kurtarılma ile ilgili eşyalarda.." ve kurtarılmak için en gerekli eşya, pusula değilmiş tabi ki, çünkü yerini bilsen bile ne farkedecek, en önemli eşya, "tıraş aynası"ymış. evet.. son sıralardaki eşya birinci çıktı. denizciler bunula ufku tarar ve gemilerin ışıklarını geri yansıtarak farkedilmeyi sağlarlarmış.. yine en başlardaki eşyalardan birisi de petrolmüş.. "petrolü napcaz içicez mi" diye düşünen bünyeler olarak orada anladık ki petrolü suya döküp ateşe verince havadan ve denizden farkedilmek çok kolaylaşıyor.. sanki iş mülakatı değil, lost setine adam arıyorlar.. lan! dharma?

    bu pasifik macerasından sonra, 10 kişi iki gruba ayrılıyor ve, her gruba 20 tane a4 kağıt ve selobant veriliyor.. gruplardan istenen, arası 1 metre açık iki sandalye arasından sadece kağıt ve bant kullanarak bir köprü yapmak.. ama köprü sandalyeye yapıştırılmayacak ve yerden destek alınmayacak.. sonunda da köprünün üzerine bir şişe su konulup 10 saniye beklenecek. köprü yıkılmazsa başarılı sayılacak.. süre 20 dakika... sonuç: köprü tabi ki yıkıldı.. (bkz: bridge builder)

    birebir görüşmelerin ise ilk sorusu, "evli misin?", cevap hayırsa "kız arkadaşın var mı?"... "çünkü aileni, eşini, sevdiklerini ve arkadaşarını bir süre boyunca unutman gerekecek.."
    ve yine sürekli söyledikleri şey: "bu iş herkese göre değildir.. emin misin?"
  • bu hafta itibariyle kuzey amerika operasyonlarindan %5 personel indirimine gidecegini aciklayan petrol sahasi servis sirketi. bu 19000 kisiden yaklasik 1000 kisinin kafasinin gitmesi demek, bu sayinin dunya capindaki operasyonlarda da %10 a kadar cikabilecegi konusuluyor.

    yine de bu %5 in icinde performans dusuklugu nedeni ile yollananlar oldugunu da dusunuyorum.

    hos bunlar slb'ye ozgu de degil, petrol sirketlerinin huyu bu.
  • aynı zamanda viyana-avusturya kökenli, özellikle rose şaraplarıyla ünlü bir şarap üreticisi sanırsam. evde nereden geldiğini bilmediğim bir şişe vardı, şimdi midemde, oradan biliyorum.
  • adresi http://www.slb.com/ seklinde olan internet sitesinde yerbilimleri (ozellikle jeoloji, jeofizik ve petrol) ile ilgili bircok terimin yer aldigi bir sozluk bulunan servis sirketi.
  • yeni mezun bir makine mühendisi olarak (bkz: makine mi makina mı sorunsalı) önümüzdeki ay "field engineer" olmak için başvuracağım aşmış bir petrol şirketi.

    çok sevdiğim ve ciddi anlamda zeki (odtu makine birincisi) bir aile dostumuz da zamanında ilk iş olarak schlumberger' de çalışmıştı. o da field engineer olarak görev almıştı burada. onun sayesinde şirket hakkında bilgi sahibi oldum. adam dört sene çalışarak çok ciddi miktarlarda paralar kazanmıştı, ayrıca bu süreçte kişisel özellikler bakımından da gözle görülür bir gelişme kaydetmişti (şimdilerde ise kendi şirketi falan var adamın). biraz tehlikeli, enteresan bir iş aslında ama karşılığında verilen maaş ve sağladıkları olanaklarla size reddedemeyeceğiniz bir teklif sunuyorlar. girmek gerçekten zor. ne referansların, ne de okuduğun üniversite etkili oluyor başvurularda. adamlar öncelikle zeka istiyorlar (iq testi yapıyorlar bazen), liderlik ruhu istiyorlar, pratik olmanızı, herhangi bir soruna çabucak çözüm üretmenizi istiyorlar. iki-üç gün süren çok aşamalı bir değerlendirme sürecine tabi tutuluyorsunuz dolayısıyla. işe kabul edildiğiniz taktirde bile hemen başlatmıyorlar, önce ağır bir eğitime sokuyorlar sizi. işin mühendislik eğitiminin yanı sıra, çeşitli psikolojik testlerden de geçiyorsunuz. ancak bu süreçlerin sonunda işe başlayabiliyorsunuz.

    başladıktan sonra dünyanın çeşitli yerlerinde (özellikle kutuplar, çöller, okyanusun ortası gibi extreme yerlerde) çalışmaya başlıyorsunuz. genellikle 3 hafta iş 1 hafta tatil politikası var ancak bu bazı durumlarda esnetiliyor tabi ki. o bir haftalık tatilde, siz gideceğiniz yeri söylüyorsunuz, schlumberger gidiş dönüş biletinizi gönderiyor (o derece yani).

    uzun sözün kısası, girmesi zor, çalışması çok daha zor olan bir yerdir. ama öte yandan bir mühendisin gelebileceği en üst noktalardan birisidir schlumberger. imkanınız varsa ve kendinize güveniyorsanız bi deneyin derim ben.
    (bkz: abi seviyorsan git konuş bence)
  • ankara ofisini gop'tan balgat'a taşıyan petrol arama ve kurtarma şirketi. adresi veriyorum: ulusoy plaza çukurambar mah. balgat çankaya
  • adamlar sigortayı tam yatırıyorlarmış.
  • mottosu insan, teknoloji ve kar olan şirkettir. genel olarak çalışanlarına benzer şirketlerin sundugundan falza birşey sunmaz. gizli mottosuysa, bol karlı ve insandan bağımsız bir şirket olabilmektir. performansiniz 3 ay düşüşe geçerse, tehlike çanları çalmaya başlar sizin için.
hesabın var mı? giriş yap